Haber

Dicle Nehri’nin çatısını oluşturan Bahçesaray ve Çatak derelerinde su seviyesi düştü.

Dicle Nehri’nin çatısını oluşturan Bahçesaray ve Çatak derelerinde su seviyesi düştü.

VAN – Van’ın en çok kar alan ilçelerinden biri olan Bahçesaray’da, kar kalınlığının iş makinalarının yüksekliğini aştığı 3000 metre rakımlı Karabet Geçidi’nde bu yıl kar kalınlığı en düşük seviyede kaldı. geçmiş. Dicle Nehri’nin çatısını oluşturan Bahçesaray ve Çatak derelerinde su seviyesi düştü.

Geçtiğimiz yıllarda sert kış koşulları nedeniyle ocak ayında okulların tatil edildiği, onlarca kırsal mahalle yolunun ulaşıma kapandığı ve ekiplerin metrelerce karla mücadele ettiği Van’da, bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmasıyla yazdan kalma günler yaşandı. normlar. Kar yağışının az olması ve iklim değişikliği nedeniyle Dicle Nehri’nin çatısını oluşturan Bahçesaray ve Çatak derelerinde de su seviyesi azaldı.

“Bahçesaray ve Çatak çaylarının bulunduğu havzalar aslında Dicle Nehri’nin çatısını oluşturuyor.”

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Dicle Nehri ülkemizin en büyük nehirlerinden birini oluşturmaktadır. Bilindiği gibi ülkemiz yarı kurak bir iklime sahiptir, hatta hafif kurak bir iklime de girmekteyiz. Bunun sonucunda Dr. Son dönemde yaşanan iklim değişikliği nedeniyle ne yazık ki ülkemizde göller kurumuş ve yaz aylarında dereler kuruma noktasına gelmiştir.Dicle Nehri’nin su toplama havzasına baktığımızda Bahçesaray ve Çatak dereleri aslında Dicle Nehri’nin çatısını oluşturur.Şu anki yerimiz Bahçesaray ilçesi Karabet Geçidi’dir.Bu bölgede bu dağlara yağan kar, yaz aylarında buradan eriyip Dicle Nehri’ne akıyor. Ana kollarını oluşturan Çatak ve Bahçesaray derelerini besler.Dolayısıyla yaz aylarında bu derelerde su bulunur.Buradaki sular hem balıkçılığın hem de tarımın ayakta kalmasını sağlar.Sadece tarımın değil, tarımın da dayandığı direği oluşturur. ülkemizde ve aynı zamanda bu noktadan Basra Körfezi’ne kadar olan sınırın tamamında. Bu dağlarda kar olmayınca binlerce kilometre uzaktaki çiftçiler bile mahsullerini yetiştiremiyor, yetiştirmekte zorlanıyor. Bu nedenle bu bölge stratejik değere sahiptir. Bu mevsimde bölgede kar yağması, yaz aylarında derelerde su olması anlamına geliyor, bu da çiftçilerin ürün yetiştirebilmesi anlamına geliyor. Özellikle iklim değişikliği ve iklim mültecilerinin gündemde olduğu dönemlerde burada kar yağışı büyük önem taşıyor. Şu an burada kar var ama geçmiş yıllarla kıyasladığımızda baktığımızda yeterli kar olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Dağların tepelerinde kar var ama biraz aşağıya indiğimizde kara örtüsüyle karşılaşıyoruz. “Önümüzdeki günlerde bu bölgelerimize kar yağışı gelmesini ve yaz aylarında derelerimizde su göreceğimizi umuyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu