İYİ Parti Yokuş’tan Fuat Oktay’a ‘Neden kaldırdınız’ sorusu?
ANKARA (İGFA) – İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 99 büyüklüğündeki depremde kurulan Ulusal Deprem Konseyi’nin 2007’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Ülkemiz riskli bir deprem kuşağı iken her ilimiz deprem tehlikesiyle karşı karşıya. , özellikle dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul lağvedildi. Bölge ve kent için uzmanların uyarılarına rağmen Ulusal Deprem Konseyi gibi önemli bir örgütün feshedilmesinin gerekçesi nedir? diye sordu.
6 Şubat’ta meydana gelen sarsıntılar 10 ilimizde büyük yıkıma neden oldu. 57. Hükümet tarafından 21 Mart 2000 tarihinde Başbakanlık Genelgesi ile kurulan “Ulusal Deprem Şurası”nın, depremlerin ardından 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nden sonra neden kaldırıldığı merak konusu oldu.
Yokuş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2007’de kaldırılan Ulusal Sarsıntı Şurası’nın Başkan Yardımcısı Fuat Oktay’a sunduğu soru önergesinde şu soruları sormuştu:
-Ülkemiz riskli bir deprem kuşağında iken, Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan İstanbul başta olmak üzere her bölge ve şehir için uzmanların uyarılarına rağmen Ulusal Deprem Kurulu gibi değerli bir teşkilatın lağvedilmesinin sebebi nedir? Dünya?
-Kurulun çalışmalarına dayalı tespit, uyarı ve tedbirlerden hangi kurum ve kuruluşlar yararlandı?
-Kurul kaldırılırken İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası gibi alanın ilgili ve bilimsel kuruluşlarından görüş alındı mı?
– Ulusal Deprem Şurası’nın çalışmaları arasında yer alan ve “Deprem Zararlarının Azaltılmasına Yönelik Ulusal Strateji” adı altında yayınlanan çalışmanın ardından AK Parti Hükümetleri döneminde nasıl bir çalışma yapıldı?
– O dönemde kurulun kaldırılması konusunda TÜBİTAK’ın “uygun” görüşü olduğunu söylemek doğru mudur?
-Ulusal Deprem Konseyi’nin bakanlıklara, kamu kurum ve kuruluşlarına yazı göndererek bilgi paylaşımı sonucunda önerdiği uyarılar ve tedbirler nelerdir?
-Bütün bu bilgiler ve sorularım dışında, depremin ekonomik, sosyal ve manevi yönden olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için çabalarınız nelerdir?