Haber

BPME, Orta Doğu’da sürdürülebilir su yönetimi için teknik gezi düzenliyor

Merkezi Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunan Blue Peace Middle East (BPME), Orta Doğu’da sürdürülebilir su yönetimi yoluyla iş birliğini geliştirmek ve ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla Portekiz ve İspanya’yı kapsayan teknik gezisine Portekiz’in başkenti Lizbon’dan başladı. Doğu. .

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Ortadoğu’da bitmek bilmeyen su sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu BPME, bu sorunun çözümü ve ülkeler arası iş birliğinin sağlanması amacıyla teknik gezi düzenledi.

Lizbon’da başlayan teknik geziye Portekiz Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Lenia Real, İsviçre’nin Portekiz Büyükelçisi Denis Knobel, Irak’ın Portekiz Büyükelçisi Adel Mustafa, Portekizli yetkililer ve akademisyenler katıldı. Öte yandan teknik geziye Türkiye, Irak, Ürdün ve Suriye’den yetkililer de katıldı.

“Sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın sağlanmasına yönelik bir adım olması bekleniyor”

Programın açılışında konuşan Büyükelçi Lenia Real, Portekiz ile İspanya arasında İber Yarımadası’ndaki 5 ortak nehir havzasındaki sınır ötesi işbirliğine ilişkin sınır ötesi çıkarların geçmişine dikkat çekerek, “Portekiz ile İspanya arasında imzalanan Albufeira Sözleşmesi” dedi. İspanya’da 1998 yılında ortak su kaynaklarının korunmasına yönelik bir mekanizma oluşturulmuştur.” Çerçeveledi.” dedi.

İsviçre’nin Portekiz Büyükelçisi Denis Knobel de teknik gezinin sınır sularında ortak çalışmaya ilham vermesi yönündeki umudunu dile getirdi.

Irak’ın Portekiz Büyükelçisi Adel Mustafa, çalışma programının bölge halkının yaşamlarını iyileştirmek açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bu seçkin bilimsel ve teknik toplantının, kolektif sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın sağlanmasına yönelik bir adım olması bekleniyor.” dedi.

“Değişen çevre ve iklim koşulları kıyıdaş ülkeleri sözleşmeye uyum sağlamaya zorluyor.”

Programın ilk gününde konuk yetkililer ve akademisyenlerin yaptığı sunumda, Portekiz ve İspanya sınırından geçen nehirlere, alt konumda bulunan Portekiz’in yaşadığı teknik sorunlara ve İspanya’nın yaşadığı kuraklık sorununa dikkat çekildi. İber Yarımadası.

İki ülke arasında sorunun çözümüne yönelik işbirliğinin anlatıldığı programın ilk gününün konuğu Portekiz Çevre Ajansı (APA) Lideri Dr. Albufeira Sözleşmesi’nin gelişimine vurgu yapan Nuno Lacasta, “Değişen çevre ve iklim koşulları, kıyıdaş ülkeleri anlaşmaya uyum sağlamaya zorluyor. Bu, her iki tarafın da diğer kıyıdaşın nehir havzasındaki kendi bölümünü nasıl yönettiğine dair birbirine zorlayıcı sorular sormasını gerektiriyor. ve her iki tarafın da değişen iklim koşullarına uyum sağlaması için.” “Ekibin ihtiyaçlarına uygun işbirlikçi projeler ve yönetim yaklaşımları oluşturmasına olanak tanıyor.” Şu şekilde konuştu:

Sınıraşan sularda işbirliği fırsatları değerlendiriliyor

Teknik gezi kapsamında Portekiz ile İspanya arasında sorun yaratan taşan nehir bölgeleri incelenecek ve bölgede inşa edilen barajlardan biri olan Alqueva ziyaret edilerek teknik incelemeler yapılacak.

Ziyaretler ve incelenen bölgelerden edinilen izlenimler sonucunda Portekiz ve İspanya’nın kurduğu işbirliğine benzer bir model kapsamında Orta Doğu’daki ülkeler arasında sınıraşan sulara ilişkin işbirliğinin olup olamayacağı konusu gündeme gelecektir. değerlendirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu