Bloomberg: NATO ülkeleri Erdoğan’a baskı uygulamalı
Finlandiya ile birlikte NATO’ya katılmak isteyen İsveç, Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakmasına izin verdi.
Provokatif eylemin ardından Ankara’dan sert tepkiler yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, böyle bir durumda NATO üyeliğine destek beklenemeyeceğini söylerken, iki ülke ile müzakereler askıya alındı.
Türkiye tehdit analizi
ABD merkezli yayın organı Bloomberg, “NATO, Erdoğan’ın genişlemeyi ertelemesine izin vermemeli”başlıklı analizinde Türkiye’yi hedef aldı.
Son günlerde yaşanan olaylar sonrasında askeri ittifaka yeni katılımların kesintiye uğradığı belirtildi. Yaklaşık 10 İsveçliden 8’inin Türkiye’nin onayını almak için ülkenin yasal ilkelerinden taviz verilmesine karşı çıktığı kaydedildi.
Açıkça Ankara’nın hedef alındığı analizde şu ifadeler kullanıldı:
‘Erdoğan baskı altına alınmalı’
ABD ve Avrupa’nın bu çıkmazı çözmesi gerekiyor. (NATO) İttifak liderleri, İskandinav ülkelerinin üyelik başvurusundan bir yıl sonra en geç 18 Mayıs’a kadar Erdoğan’a İskandinav ülkelerinin başvurusunu onaylaması için baskı yapmalı.
ABD ve NATO’yu çağırdı
Aynı yazıda Türkiye’ye uygulanması istenen yaptırımlarla ilgili olarak Batı’ya şu çağrıda bulunuldu:
Türkiye direnirse, ABD Kongresi Ankara’ya F-16 savaş uçağı satışını durdurarak yanıt vermelidir. NATO, Türkiye’nin ortak tatbikatlara katılımını azaltmalıdır. Türkiye’nin uzlaşmazlığı sadece İskandinav ülkelerinin üyelik hedeflerini tehlikeye atmakla kalmıyor; Aynı zamanda Avrupa’nın geniş kapsamlı güvenliğini de riske atıyor.
İddia: Finlandiya ve İsveç akın riski altında
Öte yandan Finlandiya ve İsveç halkının Rus baskısına karşı savunmasız olduğu ve iki ülkenin Rusya’nın kritik altyapılara saldırma ihtimaliyle karşı karşıya olduğu ileri sürüldü.
Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya dahil edilmesinin “Vladimir Putin’i caydırmak ve Avrupa’nın gelecekteki tehditlere karşı savunmasını güçlendirmek” için kritik olduğu tartışıldı.
“NATO’ya zarar veren üye müttefik değildir”
Türkiye’ye yönelik yaptırım tehdidinin devam ettiği incelemede şu sonuca varıldı:
Mesaj açık olmalıdır: kümenin (NATO) güvenliğine kasıtlı olarak zarar veren bir ittifak üyesi mutlaka bir müttefik değildir.