Bakan Nabati: EYT’nin bütçeye maliyeti bu yıl 255 milyar lira
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, haber ajansları ve gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
Geçen yılın Aralık ayına kadar EYT düzenlemesi için 2023 bütçesi için çok sıkı tedbirler aldıklarını belirten Nebati, “Bana TC Hazine ve Maliye Bakanı olarak ‘Bu ödemeyi sen yapacaksın’ dediklerinde Türkiye’ye hazır olmalıydım, koyduk” dedi.
Geçen yılın mayıs ayından itibaren EYT hazırlıklarını sürdürdüklerini hatırlatan Nebati, “Emekli ve memurlara 1 puanlık iyileştirmenin maliyeti 19 milyar TL, 15 puana yakın bir maliyet ise 270 milyar TL. EYT yönetmeliği için 2023 bütçesi için sıkı tedbirler.Bu yılın maliyetini 255 milyar lira olarak hesapladık, kasada hazır. Buna KGF kefaletleri dahil değil” dedi.
‘KILIÇDAROĞLU’nun suçlamalarına üzüldüm’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin net hata ve noksan verilerine ilişkin iddialarının sorulması üzerine Bakan Nebati, şu yanıtı verdi:
“Açık hata ve eksiklik suçlamalarıyla başladı ve sanki bu ülke kara para aklama ve uyuşturucu parasıymış gibi ifadeler kullandı. Türkiye Cumhuriyeti muhalefet partisi genel başkanının bu açıklaması kendi ülkesini suçlayan çok ciddi suçlamalardır. .Sanırım sadece Türkiye’nin net eksiği var.Sanki varmış gibi bir ithamda bulundu,çok üzgünüm.Ülkeye zerre kadar saygısı, biraz sevgisi,milliyetçilik duygusu olan biri kullanmaz. 2021 verilerine göre ABD’de net hata 137 milyar dolar, 2021’de GSYİH’ya oranı binde 6, Almanya’da net hata ve noksan 60 milyar dolar, GSYİH’da yüzde 1,4, 25,5 milyar dolar İngiltere yüzde 0,8, Türkiye’nin net açığı 2002’de 1,4 milyar dolar, binde 2, 2022’de “Bu rakam 21 milyar dolara çıkar, GSYİH’ya oranı yüzde 1,5 civarında olacak. İngiltere’deki net hata eksikliği bu dönemde 25 milyar dolardan 69 milyar dolara, Almanya’nınki ise 60 milyar dolardan 88 milyar dolara çıktı.”
’90’LARDA YEŞİL SERMAYE DENEN BİR AKILIN İFADESİ’
Bakan Nebati, Kılıçdaroğlu’nun bazı kamu ihaleleri ile ‘beş çete’ olarak bahsettiği gruplara haksız kazanç sağlandığı iddialarının sorulması üzerine, “Tarif ettiği şahıslar sadece Türkiye’de iş yapmıyor, ticaret de yapıyorlar. yurt dışında bazı illerde belediyelerde de iş yapıyorlar.İş adamları ticaretin olduğu her yere para kazanmak için gidiyorlar.İhaleler şeffaf, işlemler şeffaf, ödemeler bankalar aracılığıyla yapılıyor.Bu 90’lı yıllarda marjinalleşen bir aklın ifadesidir. Bu tür ötekileştirmeler yapmak, Türkiye’yi kara para cenneti olarak nitelemek doğru değil, “Bunlar ülkeye kasten zarar vermek için kullanılan cümlelerdir” dedi.
Nebati, yeniden yapılanmaya ilişkin sorular üzerine, 40-50 yıldır tahsil edilemeyen kamu alacakları olduğunu ve bunun kamuya yük oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle yeniden yapılandırmada 2 bin liranın altındaki alacakların kapatılması için düzenleme yaptıklarını hatırlatan Nebati, bu düzenlemenin sadece 7.9 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirtti.
Gıda enflasyonunun düşürülmesine ilişkin bir soru üzerine Nabati, sabit ve dar gelirliler için enflasyona karşı fiyat artışı yaptıklarını hatırlattı. Bakan Nebati, “Gıda fiyatlarının artması için bir sebep yok. Gübre ve mazot fiyatları geçen yıla göre düşük. Personel giderleri dışında hiçbir yerde artış yok. Gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınabileceğini öngörüyoruz.”
‘OPERASYONDAN PARA KAZANABİLECEKLERİ ALANLAR YOK’
Ekonomik operasyonların Türkiye’de seçimleri etkileyecek herhangi bir risk görüp görmedikleri sorusuna Nebati, “Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri operasyona açık değil, yapılan operasyonların hiçbir değeri olmayacak. Ocak ayında borca girdik, borçlandık. 2 milyar 750 milyon dolar borç aldık.”Merkez Bankası rezervlerimiz çok güçlü. Makroekonomik göstergelere yükümüz yok. Nakit olarak işlem yapabilecekleri bir alan yok.” ifadelerini kullandı.
‘ALTI TABLOSUNUN EKONOMİSTLERİNE DE AÇIĞIM ÇAĞRISI’
Nabati, muhalefetin yol haritasına baktığını ve enflasyonun nasıl önleneceğine dair bir yol haritalarının olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Hem Altı Tablo iktisatçılarını hem de Altı Tablo iktisatçılarını alenen davet ediyorum. ‘Enflasyonu düşüreceğiz’ diyorlar, bunun enstrümanları neler? Açıklasınlar, faiz artıracak mısınız, artırmayacak mısınız? bunlarla kapanan şirket sayısı artıyor mu? IMF’den döviz karşılığı borç almayı planlıyorsanız, ne kadar borç alacaksınız? Ne kadar faiz ödeyeceksiniz? Bu ithalat ve ihracatı ne kadar etkiler? Hiç kullanmıyorlar.” (HABER MERKEZİ)